کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
بیش فعالی در زنان بزرگسالبیش فعالی

بیش فعالی در زنان بزرگسال

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳

اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) اختلالی عصبی‌رشدی و شایع است که در عملکرد روزانه اختلال ایجاد می‌کند و می‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی در محل کار، مدرسه و روابط بیمار شود. در زنان و دختران نوجوان، علائم بیش فعالی غالباً بی‌توجهی نسبت به علائم بیش‌فعالی تکانشگری (که اغلب در مردان و پسران نشان داده می‌شود) بیشتر مشاهده می‌شود. زنان مبتلا به بیش فعالی، اضطراب و افسردگی بیشتری نشان می‌دهند.

زنان مبتلا به بیش فعالی، ممکن است متوجه شوند که اغلب کارها را اشتباه انجام می‌دهند، جزئیات یا دستورالعمل‌ها را فراموش می‌کنند، یا تمرکز و سازماندهی برایشان دشوار است. اما احتمالاً توانایی پوشاندن علائم و یافتن راه‌هایی برای پوشاندن نقص‌های تمرکز خود را نیز دارند. برای مثال، ساعات بیشتری را در محل کار یا مدرسه می‌گذارنند تا وظایف خود را کامل کنند.

آن‌ها به‌جای اینکه بر روی دلیل ایجاد علائم بیش فعالی تمرکز کنند، سعی می‌کنند از کارهایی که دیگران انجام می‌دهند به‌عنوان الگویی برای نحوه عمل در موقعیت‌های خاص الگوبرداری کنند.

در برخی موارد، ممکن است زنان بیش‌فعال متوجه نشوند چگونه اختلال نقص توجه و بیش فعالی مشکلاتی را برای آن‌ها ایجاد می‌کند. زندگی در مجموع می‌تواند آنقدر استرس‌زا به نظر برسد که احساس اضطراب، عدم تمرکز و بی‌نظمی «عادی» به نظر برسند. همه این عوامل می‌توانند اعتمادبه‌نفس بیمار را تحت تأثیر قرار دهند، درک مشکلات آن‌ها را برای دیگران سخت‌تر کنند و تشخیص دقیق را به تأخیر بیندازند.

خبر خوب این است که نابرابری‌های جنسیتی در اختلال کمبود توجه و بیش فعالی اکنون به وضوح درک شده‌اند و بهبود در گزینه‌های تشخیص و درمان برای زنان در حال بررسی است. چالش‌های بیش‌فعالی نباید عملکرد یا کیفیت زندگی بیمار را مختل کنند و بیمار باید راه‌هایی برای مدیریت علائم و داشتن یک زندگی رضایت‌بخش‌تر پیدا کند.

 

علائم اختلال نقص توجه و بیش فعالی در زنان

ممکن است علائم اختلال کمبود توجه و بیش‌فعالی را در بسیاری از زمینه‌های مختلف زندگی خود مشاهده کنید. برخی از این علائم ممکن است در شرایط خاص، مانند محل کار یا مدرسه، بدتر یا قابل توجه‌تر باشند. ممکن است متوجه شوید که زمان و تلاش زیادی را صرف می‌کنید تا «عادی» به نظر برسید. در ادامه به توضیح علائم بیش فعالی در زنان می‌پردازیم:

 علائم بیش فعالی در زنان

روابط

ممکن است آرزو کنید کاش دوست، همسر یا مادر بهتری بودید و می‌توانستید کارهایی انجام دهید که دیگران انجام می‌دهند. به‌عنوان مثال، ممکن است آرزو داشته باشید ای کاش می‌توانستید تولدها را به خاطر بسپارید، شیرینی بپزید و به موقع به قرار ملاقات‌ها برسید.

ازآنجایی‌که زنان بیش فعال قادر به انجام کارهایی نیستند که جامعه از زنان انتظار دارد، ممکن است دیگران فکر کنند این کارها برای شما مهم نیستند.

 

زندگی اجتماعی

وقتی بزرگ می‌شوید، ممکن است از شما به‌عنوان یک پسر بچه یاد کنند؛ زیرا در کودکی انرژی زیادی داشتید و دوست داشتید دائم مشغول باشید. به‌عنوان یک بزرگسال، دوستی می‌تواند برای شما دشوار باشد؛ زیرا قوانین اجتماعی برای شما پیچیده به نظر می‌رسند. دیگران ممکن است بگویند که شما بیشتر از هر کسی که می‌شناسند، صحبت می‌کنید.

با وجودی که ممکن است پرحرف باشید، از رفتن به مهمانی‌ها و سایر مجالس اجتماعی خوشتان نمی‌آید؛ زیرا باعث می‌شود احساس خجالت کنید. ذهن شما در طول مکالمات منحرف می‌شود، مگر اینکه شما کسی باشید که صحبت می‌کنید یا موضوع صحبت برایتان بسیار جالب باشد.

 

کار

حضور در دفتر برای شما سخت است و سر و صدا و حضور دیگران باعث می‌شود کار کردن دشوار شود. ممکن است دوست داشته باشید دیرتر به محل کار بروید یا زودتر برگردید؛ زیرا تنها زمانی که می‌توانید به‌طور مؤثر کار کنید زمانی است که بقیه رفته‌اند و محیط ساکت است.

میز شما در محل کار پر از کاغذ است. حتی زمانی که برای مرتب کردن آن تلاش زیادی می‌کنید، فقط برای یک یا دو روز مرتب می‌ماند.

 

دانشگاه

در محیط های آموزشس، علائم بیش فعالی در دختران ممکن است نادیده گرفته شود؛ زیرا زنان بیشتر به بیش فعالی غالباً بی‌توجهی مبتلا هستند و مشکلات رفتاری قابل مشاهده‌ای را که بیش‌فعالی تکانشی معمولاً دارد، ندارند. بنابراین این مسئله باعث می‌شود معلمان و والدین احتمال بیش فعالی را نادیده بگیرند.

 

به‌عنوان یک بزرگسال، ممکن است از اینکه همکلاسی‌های دوران مدرسه با موفقیت‌ از کنار شما عبور ‌کنند، ناامید شوید؛ حتی اگر بدانید به اندازه آن‌ها باهوش هستید.

 

زندگی روزمره

در صورت ابتلا به بیش فعالی، ممکن است احساس کنید که هر روز به‌جای پیشبرد اهدافتان، در حال پاسخگویی به درخواست‌ها و محدود کردن بلایا هستید. ممکن است از اینکه توانایی‌های خود را برآورده نکرده‌اید، غم و اندوه و سرخوردگی شدیدی را احساس کنید. چالش‌های روزانه زنان بیش فعال شامل موارد زیر هستند:

  • به هم ریختگی کاغذها. اغلب به نظر می‌رسد در حال غرق شدن در کاغذها هستید. در محل کار، خانه، ماشین و حتی در کیف شما پر از کاغذها، قبوض پرداخت‌نشده و پروژه‌های فراموش‌شده است.
  • ولخرجی بیش از حد. شما اغلب برای جبران مشکلات بیش‌ازحد هزینه می‌کنید. برای مثال، وقتی لباس تمیزی برای پوشیدن در یک مهمانی اداری ندارید، یک لباس جدید می‌خرید. یا وقتی روز تولد کسی را فراموش می‌کنید، یک هدیه گران‌قیمت برای جبران آن می‌خرید. خرید حال شما را بهتر می‌کند، اما بعداً با رسیدن بدهی‌ها یا کم آوردن پول برای هزینه‌های اساسی احساس پشیمانی می‌کنید.
  • بی‌نظمی. ممکن است زمان، پول و تحقیق زیادی را روی محصولات صرف کنید تا به سازماندهی بیشتر شما کمک کنند، اما بعد از آن از آن‌ها استفاده نمی‌کنید. ورود مهمان سرزده به خانه شما باعث خجالتتان می‌شود؛ زیرا خانه شما بسیار به هم ریخته و نامنظم است.
  • بلاتکلیفی. وقتی وارد سوپرمارکت‌های بزرگ می‌شوید به شدت تحت تأثیر قرار می‌گیرید و ممکن است تصمیم‌گیری درمورد اینکه چه چیزی بخرید برایتان سخت باشد. شما اغلب عنصری کلیدی را برای یک وعده غذایی فراموش می‌کنید؛ حتی اگر زمان بیشتری نسبت به دیگران در فروشگاه صرف کنید.

 

اختلالات همزمان با بیش‌فعالی

ابتلا به بیش‌فعالی، به خصوص زمانی که تشخیص داده نشده و درمان نشده باشد، می‌تواند در بیشتر مواقع احساس نگرانی و استرس در بیمار ایجاد کند. این ممکن است دلیلی باشد که چرا اضطراب و افسردگی در زنان مبتلا به بیش فعالی بیشتر از مردان است.

  • اضطراب. گاهی‌اوقات تشخیص تفاوت بین اضطراب و بیش فعالی دشوار است. برخی از علائم مانند مشکل در تمرکز، احساس بی‌قراری و مشکلات خواب با هم همپوشانی دارند. اما تعدادی تفاوت متمایز نیز وجود دارند. فراموشی، بی‌نظمی و بی‌قراری با بیش‌فعالی معمولاً همراه با اضطراب نیستند. به‌طور مشابه، احساس دائمی نگرانی، ترس، عصبی بودن و تنفس سریع همراه با اختلالات اضطرابی از علائم بیش فعالی نیستند.
  • افسردگی. افسردگی و بیش فعالی نیز شباهت‌هایی دارند. هر دو اختلال، بیمار را فراموش‌کارتر، بی‌انگیزه‌تر و ناتوان در تمرکز می‌کنند. تفاوت اصلی این است که حالات و علائم افسردگی شدیدتر و طولانی‌تر از علائم بیش‌فعالی هستند.
  • اختلال در غذا خوردن. در حالی که هم مردان و هم زنان مبتلا به بیش فعالی درمعرض افزایش خطر ابتلا به اختلالات خوردن هستند، زنان تمایل بیشتری به بی‌اشتهایی و پرخوری عصبی دارند. رفتار تکانشی ممکن است به عادات غذایی ناسالم کمک کند. در عین حال، تغذیه ناسالم می‌تواند علائم بیش فعالی را بدتر کند.
  • خودزنی غیر خودکشی (NSSI). این بیماری نیز در دختران جوان و نوجوانان مبتلا به بیش فعالی شایع است. این بیماری می‌تواند شامل بریدن، سوزاندن، خراشیدن بدن خود یا رفتارهای مشابه باشد. همچنین می‌تواند با سایر رفتارهای مضر مانند سوءمصرف الکل یا مواد مرتبط باشد.

 

جمع‌بندی

بیش فعالی اختلالی عصبی‌رشدی است که باعث اختلال در زندگی روزمره بیمار می‌شود. زنان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش‌فعالی بیشتر مبتلا به بیش فعالی بی‌توجهی می‌شوند. این بیماری بر روابط شخصی آن‌ها، حضور در جامعه، محیط کار، مدرسه و دانشگاه و زندگی روزمره آن‌ها به شدت تأثیر می‌گذارد. اما نکته قابل توجه این است که زنان نسبت به مردان بهتر به مدیریت علائم خود می‌پردازند و در بسیاری موارد قادر به پنهان کردن علائم بیماری هستند. بنابراین اگر فکر می‌کنید مبتلا به اختلال کمبود توجه و بیش فعالی هستید به کلینیک توانبخشی رسش مراجعه کنید و از خدمات این مرکز درمانی بهره‌مند شوید.

 

 منابع

verywellmind.com

helpguide.org

 

 

 

سوال خود را از ما بپرسید