بازی درمانی برای اختلال خواندن در کودکان - 11 بازی جذاب
نارساخوانی اختلال پردازش زبان است که بر آگاهی واجشناختی، املا و تشخیص کلمات تأثیر میگذارد. حدود 90 درصد از تمام مشکلات خواندن ریشه در نارساخوانی دارند که تقریباً از هر پنج دانشآموز یک نفر را تحت تأثیر قرار میدهند.بازی درمانی روشی عالی برای سرگرمکردن کودکان مبتلا به نارساخوانی و کسانی که به حمایت تحصیلی بیشتری نیاز دارند، میباشد. در اینجا به توضیح بازیهایی که اختلال خواندن را درمان میکنند، میپردازیم:
نقاشی حروف
دانشآموزان مبتلا به نارساخوانی اغلب از کمکهای بصری در هنگام یادگیری خواندن و تشخیص حروف بهره میبرند. به هر دانشآموز حرفی را اختصاص دهید که با آن مشکل دارد یا آن را با حرف دیگری اشتباه میگیرد. سپس از او بخواهید آن را نقاشی کند. کودک را تشویق کنید تا هر طور که میخواهد آن حرف را رنگ کند. پس از پایان کار، از او بخواهید نقاشی خود را به دوستانش نشان دهد. از دانشآموزان بزرگتر که حروف را یاد گرفتهاند، بخواهید کلمات را نقاشی کنند یا تصویری بکشند تا کلمهای را که معمولاً اشتباه میکردند ازطریق آن تشخیص دهند.
قافیه شعرها
تکرار قافیه شعرها یکی از بهترین فعالیتهای آگاهی واجشناختی است؛ زیرا به دانشآموزان مبتلا به نارساخوانی کمک میکند تا ارتباطات حروف و صداها را بیاموزند. سعی کنید کتابی مصور با قافیههای فراوان برای دانشآموزان خود بخوانید. بعد از هر جفت قافیه، کودکان را تشویق کنید تا کلمات دیگری را که همقافیه هستند، بیابند.
ساختن کلمات با آهنربا
بسیاری از دانشآموزان مبتلا به نارساخوانی از فعالیتهای لمسی بهره میبرند. بنابراین میتوانند در حین یادگیری خواندن، به چیزی بیش از کلمات موجود در صفحه تکیه کنند. حروف الفبای آهنربایی و تختهای مغناطیسی به دانشآموزان خود بدهید و از آنها بخواهید کلمات سادهای با آهنرباها بسازند تا مرجع بصری و لمسی حروف مختلف را بیاموزند.
بازی آوایی آگاهی واجشناسی
یکی دیگر از علائم رایج نارساخوانی، مشکلات مربوط به آگاهی واجی یا توانایی شناسایی صداهای خاص در کلمات است. برای این فعالیت، از دانشآموزان بخواهید بهصورت دایرهای جمع شوند. نام دانشآموز را انتخاب کنید و درحالیکه بین هجاها کف میزنید، آن را صدا کنید. سپس از دانشآموزان دیگر بخواهید نام آن دانشآموز را با هم به همین ترتیب تکرار کنند. هنگامی که دانشآموزان متوجه بازی شدند، این بازی را با کلمات دیگر نیز انجام دهید.
بازیهای آنلاین
انواع بازیهای آنلاین وجود دارند که برای دانشآموزان مبتلا به نارساخوانی یا بهطور کلی دانشآموزان ابتدایی ساخته شدهاند. جلسات کار با کامپیوتر را در محیطی آرام و بدون استرس برنامهریزی کنید تا دانشآموزان بتوانند بازیهای آنلاین انجام دهند و مهارتهای خود را تقویت کنند. برخی از برنامهها میتوانند براساس ضعفهای تحصیلی دانشآموز تنظیم شوند و به آنها کمک میکنند مهارتهایی را تمرین کنند که بیش از همه به بهبود آن نیاز دارند.
کتابهای صوتی
ازآنجاییکه کودکان مبتلا به نارساخوانی اغلب آهستهخوان هستند، اختصاص دادن کتاب به آنها به تنهایی باعث ناامیدی آنها میشود. درعوض، سعی کنید فایلهای کتاب صوتی را در کنار یک کتاب چاپی تهیه کنید. به این ترتیب، دانشآموز میتواند بدون گیر کردن در کلمات یا حروف چالشبرانگیز، همراه با راوی به مطالعه کتاب بپردازد.
فلشکارتهای حروف و صداها
آموزش ارتباط بین حروف چاپی و صداها به دانشآموزان مبتلا به نارساخوانی میتواند به آنها در درک مهارتهای پیچیده خواندن در آینده کمک کند. بر اساس مطالعهای که در سال 2011 منتشر شد، فلشکارتها راه بسیار مؤثری برای آموزش صداهای صوتی و کلمات بینایی به کودکان دارای ناتوانی در یادگیری هستند.
یک بسته کارت بخرید و در یک طرف آن حروف الفبا و در طرف دیگر صدای آن را بنویسید. هر کارت را با دانشآموزتان مرور کنید و کارتهایی را که اشتباه جواب میدهد کنار بگذارید تا بعداً بیشتر تمرین کند. با تمرین و تکرار، کودکان مبتلا به نارساخوانی شروع به دیدن الگویی بین حروف چاپی و صداهای خاص خواهند کرد.
جستجوی کلمات
یک صفحه از مجله یا روزنامه و لیستی از کلمات را به دانشآموز بدهید. سپس از او بخواهید همه کلمات را بیابد و دور آنها خط بکشد. دانشآموزان کوچکتری که خواندن را یاد میگیرند، میتوانند کلماتی را که با حروف خاص شروع میشوند علامت بزنند. زمانی که دانشآموزان لیست مشخصشده را تکمیل کردند، آنها را تشویق کنید یا به آنها اجازه دهید در بازی سطح بالاتری شرکت کنند.
خواندن با صدای بلند
پاراگراف یا صفحهای از یک کتاب را انتخاب کنید و از دانشآموزان بخواهید بهنوبت به خواندن آنها بپردازند. این فعالیت بهطور شگفتانگیزی باعث درگیر نگه داشتن دانشآموزان در طول داستان یا کتاب میشود. همچنین باعث میشود خواننده دایره لغات خود را گسترش دهد و تلفظ کلمات جدید را بیاموزد. اگر معلم ترجیح میدهد کل داستان را بخواند، مکث در حین مطالعه برای صحبت با دانشآموزان درمورد آنچه تاکنون اتفاق افتاده و آنچه ممکن است بعداً اتفاق بیفتد نیز روشی قدرتمند برای درگیر کردن دانش آموزان در فرایند خواندن است. میتوانید دانشآموزان را به گروههای چند نفره تقسیم کنید و از آنها درخصوص جزئیات داستان بپرسید. تیمی که بیشترین جزئیات را به خاطر بیاورد یا بهطور دقیق اتفاقات بعدی را پیشبینی کند، برنده بازی میشود.
کلمات قافیهدار
با یک کلمه شروع کنید و از دانشآموزان بخواهید کلماتی را که همقافیه هستند بیان کنند. همچنین میتوانید صدایی خاص را انتخاب کنید و از دانش آموزان بخواهید کلماتی را که حاوی آن صدا هستند، پیدا کنند. در این فعالیت میتوانید از کتابهایی پر از قافیههای سرگرمکننده استفاده کنید و از کودکان بخواهید به کلمات قافیهدار اشاره کنند و برای کلمات دیگر نیز همقافیه بیابند. با کلمات قافیهدار لیستی تهیه کنید و ببینید چه کسی میتواند طولانیترین لیست را با بیشترین قافیه ایجاد کند یا از دانشآموزان بخواهید شعر یا داستانی با استفاده از کلمات قافیهدار بنویسند.
یافتن حرف گمشده
کمک به درمان اختلال خواند و آموزش صداهای حروف به خلاقیت شما نیاز دارد. در این بازی، باید نام دانشآموزان را با حذف حرف اول نامشان صدا بزنید. بهعنوان مثال، مینا تبدیل به اینا و سامان تبدیل به آمان میشود. سپس از دیگر دانشآموزان بخواهید حدس بزنند چه کسی را صدا میزنید و حرف گمشده را بیابند. میتوانید همین کار را برای اشیاء نیز انجام دهید. برای دانشآموزان بزرگتر با حذف حروف میانی میتوانید بازی را چالشبرانگیزتر کنید.
حتما بخوانید: بازیدرمانی چیست؟
جمعبندی
نارساخوانی یکی از اختلالات یادگیری است که تأثیر قابل توجهی بر نحوه خواندن و تلفظ و تشخیص کلمات میگذارد. بازیهای زیادی وجود دارند که به بهبود مهارتهای خواندن کمک میکنند. کارشناسان کلینیک توانبخشی رسش در این راستا به شما کمک میکنند و از بازیهای مختلف برای بهبود مهارتهای فرزند شما بهره میگیرند.
منابع