تست هوش گاردنر چیست؟ صفرتاصد تست هوش چندگانه گاردنر
تست هوش چندگانه گاردنر ابزاری برای شناسایی و درک انواع مختلف هوش در افراد است. این آزمون بین روانشناسان جهان محبوبیت زیادی پیدا کرده، چون دیدگاه منحصربهفردی درباره هوش ارائه میدهد. آیا میدانید جذابیت این آزمون IQ در چیست؟ در این مقاله رسش، توضیح میدهیم تست هوش گاردنر چیست، چگونه اجرا و نمرهدهی میشود.
تست هوش گاردنر چیست؟
هاوارد گاردنر (Howard Earl Gardner)، روانشناس رشد و استاد دانشگاه هاروارد، آزمون هوش چندگانه گاردنر (Gardner Multiple Intelligences Test) را در سالهای دهه ۱۹۸۰ طراحی کرد.
این آزمون بر اساس نظریه هوشهای چندگانه طراحی شده، که میگوید انسان، انواع مختلفی از هوش را دارد. بر اساس این نظریه، هوش موجودیت ثابت و منفردی نیست، بلکه مجموعهای از تواناییهاست که افراد در سطوح مختلفی از آن برخوردارند.
تست هوش گاردنر آزمون معتبری برای شناسایی و ارزیابی انواع هوش در کودکان و بزرگسالان است، که بین روانشناسان در سرتاسر جهان مقبولیت فراوانی دارد.
هوشهای چندگانه گاردنر چه هستند؟
نظریه هوشهای چندگانه (Theory of Multiple Intelligences) گاردنر دیدگاه سنتی هوش، بهعنوان موجودیتی واحد و ثابت را به چالش میکشد.
این نظریه میگوید چند نوع مختلف هوش وجود دارد. افراد ممکن است سطوح مختلفی از هر نوع را داشته باشند. گاردنر ۹ نوع مختلف هوش را شناسایی میکند که عبارتاند از:
هوش موسیقایی ریتمیک
هوش موسیقایی ریتمیک (Musical-Rhythmic and Harmonic) به توانایی تشخیص و ایجاد موسیقی، از جمله زیروبم صدا، ریتم و ملودی مربوط میشود.
کسانی که هوش موسیقایی ریتمیک بالایی دارند، از توانایی موسیقایی، آگاهی و استفاده از صدا و شناخت الگوهای ریتمیک برخوردار هستند.
آنها ارتباط بین صداها با احساسات جاری را بهخوبی درک میکنند. چنین افرادی در ترکیب صداها و نواختن موسیقی هم عملکرد بسیار خوبی دارند.
هوش تصویری فضایی
هوش تصویری فضایی (Visual-Spatial) درباره تفکر بصری و آگاهی فضایی، مانند توانایی تشخیص الگوها، تفسیر نقشهها و تجسم اشیا در قالب سهبُعدی است.
کسانی که هوش تصویری فضایی بالایی دارند، بهخوبی تجسم میکنند. آنها در مسیریابی، دیدن و تفسیر نقشهها، نمودارها، تصاویر و فیلمها، عملکرد فوقالعادهای دارند.
آنها میتوانند تصاویر را ایجاد و تفسیر کنند. تخیل و بیان تصویری ایشان خوب است، و بین تصاویر و معانی آنها، ارتباط درستی برقرار میکنند.
هوش کلامی زبانی
هوش کلامی زبانی (Linguistic-Verbal) به مهارتهای زبانی فرد، مانند توانایی خواندن، نوشتن و برقراری ارتباط مؤثر مربوط میشود.
زبان گفتاری و نوشتاری، کلام، حفظ، تفسیر و توضیح افکار و ایدهها با زبان، از مهمترین ویژگیهای هوش کلامی زبانی در این دسته از افراد هستند.
کسانی که هوش زبانی کلامی بالایی دارند، بهخوبی میتوانند از کلام استفاده کنند. این افراد در نوشتن داستان، خواندن، و به خاطر سپردن اطلاعات عملکرد فوقالعادهای دارند.
هوش منطقی ریاضی
هوش منطقی ریاضی (Logical-Mathematical) به تفکر منطقی، حل مسئله و محاسبات ریاضی در فرد برمیگردد.
تفکر منطقی، تحلیل مسائل، استدلال علمی و استنتاج، مهارتهای ریاضی، درک رابطه بین علت و معلول، جزو تواناییهای این افراد هستند.
کسانی که هوش منطقی ریاضی بالایی دارند، در کشف و تحلیل الگوهای و تحلیل مسائل، بهخوبی عمل میکنند. آنها تمایل دارند درباره اعداد، روابط و الگوهای بینشان فکر کنند.
هوش جسمی حرکتی
هوش جسمی حرکتی (Bodily-Kinesthetic) درباره تواناییهای فیزیکی فرد، مانند هماهنگی، تعادل و مهارت اوست.
کنترل حرکتهای بدنی، چابکی، حفظ تعادل، و هماهنگی اجزای مختلف بدن، جزو تواناییهای افرادی هستند که هوش جسمی حرکتی بالایی دارند.
آنها کنترل بسیار خوبی روی حرکتهای بدنی خود دارند. تمایل به حفظ هماهنگی بین اندام مختلف هم در این افراد بالاست.
هوش درونفردی
هوش درونفردی (Interpersonal) درباره خودآگاهی، شناخت شخصی، توانایی درک احساسات، آگاهی درونی از نقاط ضعف و قوت، افکار و انگیزههای فرد است.
کسانی که از هوش درونفردی بالایی برخوردار هستند، از حالات عاطفی، احساسات و انگیزههای درونی خود آگاهی خوبی دارند.
آنها از اندیشیدن و تحلیل درونیات خود لذت می برند، رویاپردازی میکنند، روابط خود با دیگران را کشف کرده، و نقاط ضعف و قوتشان را ارزیابی میکنند.
هوش بینفردی
هوش بینفردی (Intrapersonal) به مهارتهای اجتماعی، مانند توانایی درک احساسات دیگران و برقراری ارتباط مؤثر با آنها برمیگردد.
کسانی که هوش بینفردی بالایی دارند، میتوانند رفتار دیگران را بهخوبی تفسیر کرده، روابط بین افراد و موقعیتهایشان را درک کرده، و تعامل خوبی با آنها برقرار کنند.
آنها مسائل را از دید دیگران میبینند و میفهمند؛ احساسات و منظور اطرافیان خود را بهخوبی درک میکنند، و از مهارتهای کلامی و غیرکلامی، بهدرستی بهره میبرند.
هوش طبیعتگرا
هوش طبیعتگرا (Naturalistic) به توانایی در درک و تعامل با اجزای طبیعت، مانند گیاهان، حیوانات و محیط اشاره دارد.
کسانی که هوش طبیعتگرایی بالایی دارند، با طبیعت هماهنگ هستند. آنها به پرورش گیاهان، کاوش در طبیعت، و تحقیق و یادگیری درباره گونههای مختلف جانوری علاقه دارند.
جالب است بدانید کودکان با کمک این هوش، یاد میگیرند که بین موجودات زنده و غیرزنده تمایز قائل شوند، و نسبت به تغییرات طبیعی محیط حساس باشند.
هوش هستیگرا
هوش هستیگرا (Existential) نهمین هوش است. گاردنر در کتابش، هشت هوش بالا را عنوان کرده، و در عین حال احتمال داده که هوش نهمی هم بهنام هوش هستیگرا وجود داشته باشد.
گویا گاردنر بعد از ارائه هشت هوش نخست، درمییابد که بعضی صفات و ویژگیهای انسانی، در هیچکدام از آنها جای نمیگیرند. به همین دلیل، هوش هستیگرا را به آنها اضافه میکند.
چگونه تست هوش گاردنر اجرا میشود؟
تست هوش چندگانه گاردنر بسته به هدف آزمون و شرایط آزموندهندهها، میتواند به روشهای مختلفی انجام شود. بعضی از روشهای رایج برای انجام این آزمون آیکیو عبارتاند از:
- خودارزیابی: افراد میتوانند برای شناسایی نقاط ضعف و قوتشان در انواع مختلف هوش، در آزمون خودارزیابی شرکت کنند. این نوع ارزیابی بیشتر اوقات در محیطهای آموزشی برای کمک به دانشآموزان در جهت درک سبکهای یادگیری و توسعه راهبردهایی برای یادگیری مؤثرتر استفاده میشود.
- مشاهده: روانشناسها میتوانند افراد را در محیطهای مختلفی ارزیابی نمایند تا نقاط ضعف و قوتشان را از نظر انواع مختلف هوش شناسایی کنند. این نوع ارزیابی بیشتر اوقات در محیطهای آموزشی و بالینی برای شناسایی ناتوانیهای یادگیری یا سایر اختلالات شناختی استفاده میشود.
- مصاحبه: افراد میتوانند برای شناسایی نقاط ضعف و قوتشان، در مصاحبه تست هوش گاردنر هم شرکت کنند. این نوع ارزیابی بیشتر در محیطهای آموزشی و حرفهای برای کمک به افراد برای شناسایی علایق شغلی و توسعه استراتژیهایی برای دستیابی به اهدافشان استفاده میشود.
- آزمون: آزمون استاندارد هم یکی دیگر از روشهای مؤثر برای شناسایی نقاط ضعف و قوت شرکتکنندهها در تست هوش گاردنر است. این ارزیابی بیشتر در محیطهای آموزشی و بالینی برای تشخیص ناتوانیهای یادگیری یا سایر اختلالات شناختی استفاده میشود.
تست هوش چندگانه گاردنر برای ارزیابی تواناییهای افراد به کار میرود. این آزمون آیکیو در انتخاب شغل و رشته تحصیلی، کمک زیادی میکند.
نکته قابلتوجه اینکه بخشهای منابع انسانی شرکتها و سازمانها هم میتوانند برای غربالگری و مدیریت بهتر توانمندیهای کارمندانشان، از این آزمون هوش استفاده کنند.
چگونه آزمون هوش چندگانه گاردنر نمرهدهی میشود؟
آزمون هوش چندگانه گاردنر بهطور معمول با سیستم عددی نمرهگذاری نمی شود. در عوض، از نتایج آزمون برای شناسایی نقاط ضعف و قوت آزموندهنده در انواع مختلف هوش استفاده میشود.
از این اطلاعات تست هوش گاردنر میتوان برای کمک به توسعه استراتژیهایی برای یادگیری مؤثرتر، پیگیری علایق شغلی و دستیابی به اهداف شخصی استفاده کرد.
برای نمونه، اگر فردی استعداد قوی برای هوش زبانی از خودش نشان بدهد، میتوان تمرینهای خواندن و نوشتن به او داد تا مهارتهای زبانیاش را افزایش بدهد.
از طرف دیگر، اگر فردی استعداد زیادی برای هوش جسمی داشته باشد، میتوان روی فعالیتهای بدنی تمرکز کرد که هماهنگی و مهارتش را افزایش میدهند.
جمعبندی
تست هوش گاردنر ابزار قدرتمندی است که میتواند برای درک بهتر نقاط ضعف و قوت افراد در زمینههای مختلف، به آنها کمک کند. از اطلاعات ارزشمند این آزمون، میتوان برای توسعه استراتژیهای مؤثر یادگیری، پیگیری علایق شغلی و دستیابی به اهداف شخصی استفاده کرد.
در این مقاله رسش درباره تست هوش چندگانه گاردنر و شیوه اجرا و نمرهدهی آن توضیح دادیم. اگر میخواهید با انجام آزمونهای هوش بهصورت حرفهای و تخصصی، آینده روشنی را برای فرزندانتان رقم بزنید، توصیه میکنیم به کلینیک جامع رسش مراجعه کنید.
منابع: