کار درمانی در دیستروفی عضلانی دوشن
عضلانی بیماری مهم نقص ژنتیکی است که در اثر از بین رفتن تدریجی بافت عضلانی به وجود میآید. رایجترین نوع بیماری دیستروفی عضلانی، بیماری دوشن است. علائم اولیه این بیماری شامل ضعف عضلانی و مشکلات حرکتی است و در اوائل دوران کودکی بروز میکنند. در این راستا کاردرمانی به درمان این اختلال کمک میکند. در این مطلب به بررسی کار درمانی دیستروفی عضلانی دوشن و وظایف کاردرمانگر میپردازیم.
حتما بخوانید: کار درمانی کودک فلج مغزی
دیستروفی عضلانی دوشن چیست؟
دیستروفی عضلانی دوشن (DMD)، اختلال ژنتیکی پیشرونده و شدید ناشی از جهش در ژن دیستروفین است که منجر به عدم وجود پروتئین دیستروفین عملکردی میشود. دیستروفین پروتئین ساختاری بزرگی است که بهعنوان تثبیتکننده مهم فیبرهای عضلانی در طول حرکت عمل میکند. در نبود دیستروفین، فیبرهای عضلانی در طول انقباض آسیب میبینند و دچار التهاب میشوند که درنهایت این تغییرات منجر به جایگزینی عضله با بافت فیبروتیک و چربی میشود. دیستروفی عضلانی دوشن یکی از چهار بیماریای است که بهعنوان دیستروفینوپاتی شناخته میشود. شروع علائم این اختلال در اوایل کودکی، معمولاً بین 2 تا 3 سالگی است. این بیماری عمدتاً پسران را مبتلا میکند، اما در موارد نادر میتواند دختران را نیز درگیر کند.
دیستروفی عضلانی دوشن چه تأثیری بر زندگی روزمره میگذارد؟
دیستروفی عضلانی دوشن، بیماریای دژنراتیو (نوعی بیماری که باعث فرسایش بافت یا اندام در طول زمان میشود) است و به همین دلیل زندگی روزمره را نسبتاً تغییر میدهد. این اختلال بر تحرک روزمره هم در خانه و هم در جامعه تأثیر میگذارد. توانایی انجام وظایف خودمراقبتی مانند لباس پوشیدن و دستشویی رفتن، سطح انرژی، فعالیتهای بدنی و فعالیتهای اجتماعی تحت تأثیر این بیماری قرار میگیرند.
کار درمانی افراد مبتلا به دیستروفی عضلانی دوشن
کاردرمانگران حاضر در تیم کلینیک توانبخشی رسش به افراد مبتلا به دیستروفی عضلانی دوشن و خانوادههای آنها کمک میکنند و راهحلهایی برای بازگشت آنان به روال عادی زندگی پیدا میکنند. اقداماتی که کاردرمانگر انجام میدهد در ادامه ذکر شدهاند:
- کاردرمانگر میتواند از ارزیابی دامنه حرکتی (ROM) برای اندازهگیری تحرک فرد و نظارت بر پیشرفت اختلال استفاده کند.
- بررسی ویلچر نیز برای اطمینان از مناسب بودن صندلی، پشتی و محل استراحت پا انجام میشود تا از تغییر شکل بیشتر ستون فقرات و عضلات جلوگیری شود.
- کار درمانی بر حفظ قدرت، تحرک و استقلال تمرکز دارد. هنگامی که بیمار روی ویلچر است، کاردرمانگر بر آموزش تجهیزات کمکی، ارائه اصلاحات، و جلوگیری از تغییر شکل و سفتی مفاصل تمرکز میکند.
- کاردرمانگر بر تمرینات تقویت عضلانی، دامنه حرکتی ملایم و برنامههای ورزشی خانگی برای کاهش سرعت عملکرد عضلانی تمرکز خواهد کرد.
- ماندن طولانیمدت بر روی ویلچر امری چالشبرانگیز است. بنابراین کاردرمانگر آموزشهایی در جهت استفاده صحیح از ویلچر، بالابر و تجهیزات کمکی ارائه میکند. بهعلاوه اسپلینتها نیز میتوانند برای کمک به تحرک مفاصل، قدرت گرفتن و عملکرد حرکتی انگشتان ارائه شوند.
- کاردرمانگر به بررسی محیط زندگی بیمار میپردازد و در صورت لزوم برای به حداکثر رساندن سطح استقلال بیمار، تغییرات لازم را فراهم میکند.
- جوانان مبتلا به دیستروفی عضلانی دوشن زمانی که در محیط مدرسه و دانشگاه هستند، به حمایت نیاز دارند. کاردرمانگر با مؤسسه آموزشی ارتباط برقرار کرده و اطمینان حاصل میکند که تغییرات لازم برای بیمار مبتلا به دیستروفی عضلانی دوشن فراهم شود.
حتما بخوانید: کار درمانی ذهنی چیست؟
کاردرمانگر همچنین در انجام کارهای روزمره مانند موارد زیر به بیمار کمک میکند:
- غذا خوردن
- مسواک زدن و شانه زدن موها
- حمام کردن
- لباس پوشیدن
- نوشتن
حتما بخوانید: کار درمانی اماس چگونه انجام میشود
خدمات کلینیک توانبخشی رسش
دیستروفی عضلانی دوشن باعث ضعف در عضلات بیماران و ایجاد ناتوانیهای بسیاری میشود. علائم این بیماری بهمرور زمان افزایش مییابند و باعث از کار افتادگی بیمار میشوند. یکی از روشهای درمان این بیماری کاردرمانی میباشد. کار درمانی با استفاده از حرکات و تمرینهای کششی و حرکتی به بیمار کمک میکند و سرعت پیشرفت بیماری را کاهش میدهد. کلینیک توانبخشی رسش با داشتن کادری متخصص و باتجربه با تشکیل جلسات کار درمانی، بیماران مبتلا به اختلال دیستروفی عضلانی دوشن را تحت درمان قرار میدهد. بنابراین اگر از دیستروفی عضلانی دوشن رنج میبرید به ما مراجعه کنید و از خدمات مرکز ما بهرهمند شوید.
منابع: