کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
اسید فولیک چه تأثیری بر اوتیسم دارد؟ همه چیز درباره رابطه اسید فولیک و اتیسماتیسم

اسید فولیک چه تأثیری بر اوتیسم دارد؟ همه چیز درباره رابطه اسید فولیک و اتیسم

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۰۵ بهمن ۱۴۰۱

مطالعاتی حاکی از آن هستند که اگر مادری در ماه‌های اولیه بارداری، دوز مشخصی اسید فولیک مصرف کند، احتمال ابتلای فرزندش به اوتیسم تا حد زیادی کاهش پیدا می‌کند. در این مقاله بلاگ رسش، ابتدا به علت ابتلا به این اختلال و راه‌های درمان آن می‌پردازیم. در نهایت رابطه اسید فولیک و اوتیسم را مرور می‌کنیم. پس این مقاله را بادقت مطالعه کنید.

 حتما مطالعه کنید: پیشگیری از اوتیسم در بارداری

علت اصلی ابتلا به اوتیسم چیست؟

ابتلا به اوتیسم

علت اصلی اوتیسم هنوز مشخص نیست، اما دانشمندان می‌دانند که جزوی ژنتیکی در پدید آمدن این اختلال نقش دارد. شواهد حاکی از آن هستند که بعضی جهش‌های ژنتیکی باعث افزایش ریسک اتیسم می‌شوند.

حالا اگر کودکی به‌خاطر جهش‌های ژنتیکی، مستعد ابتلا به این اختلال باشد، عوامل محیطی، مانند تماس با مواد شیمیایی یا در معرض عفونت قرار گرفتن، می‌توانند احتمال آن را افزایش بدهند.

مطالعه‌ای روی قریب به یک‌میلیون‌وهشتصدهزار کودک سوئدی در سال 2019 انجام شد. یافته‌های این مطالعه حاکی از آن هستند که اگر زن بارداری به عفونت شدید دچار شود، احتمال ابتلای فرزندش به اتیسم تا 70درصد افزایش می‌یابد.

علاوه بر عوامل ژنتیکی و محیطی که گفتیم، عوامل بیولوژیکی هم می‌توانند ریسک ابتلا به این اختلال را بیشتر کنند. برای نمونه، این مشکلات جزو عوامل ریسک ابتلا به اتیسم هستند:

  • مشکلات مغزی
  • مشکلات رشدی
  • مشکلات متابولیسمی
  • مشکلات سیستم ایمنی

 

آیا اتیسم درمان می‌شود؟

درمان اتیسم

هنوز هیچ درمان قطعی و مشخصی برای اتیسم وجود ندارد. اما درمان‌های کنترلی می‌توانند به مبتلایان کمک کنند تا طیف وطیعی از مهارت‌های لازم را بیاموزند.

کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم، رفتارهای متفاوتی دارند. درمان کنترلی مؤثر، چالش‌های منحصربه‌فرد هر کودکی را در نظر گرفته و امکان رشد سالم را افزایش می‌دهد.

هرچه این کنترل رفتارهای اوتیستیک زودتر شروع شوند، نتیجه بهتر خواهد بود. بعضی کارشناسان توصیه می‌کنند کودک مشکوک به اتیسم، تا 25 ساعت در هفته تحت‌درمان باشد.

با مداخله مؤثر و زودهنگام، بسیاری از کودکان اتیسم پیشرفت قابل‌توجهی خواهند داشت. در بسیاری از موارد، شدت علائم این اختلال تا حد زیادی کاهش می‌یابد.

تحقیقات نشان داده‌اند حدود 80درصد کودکان مبتلا به اتیسم تا سن 9سالگی کمی صحبت می‌کنند. اما بیست سال پیش، فقط 5درصد کودکان مبتلا، به چنین مرحله‌ای می‌رسیدند!

 

اسید فولیک و اوتیسم چه رابطه‌ای باهم دارند؟

اسید فولیک و اوتیسم

متاآنالیزهای جدید می‌گویند زنانی که در اوایل دوره بارداری، مکمل اسید فولیک مصرف می‌کنند، فرزندانی به دنیا می‌آورند که احتمال ابتلایشان به اوتیسم تا 43درصد کمتر است.

بنابر آنچه محققان دانشگاه پزشکی هاربین (Harbin Medical University) و دانشگاه پزشکی گوانگژو (Guangzhou Medical University) در «مجله اوتیسم و اختلالات رشد» (Journal of Autism and Development Disorders) منتشر کرده‌اند، دوز مصرف مکمل اسید فولیک هم بسیار است.

بنابر گفته این محققان، دوز بسیار کم یا زیاد، مفید نخواهد بود. مصرف روزانه حداقل 400 میکروگرم فولیک اسید، در رژیم غذایی معمول یا مکمل‌های بهداشتی، رابطه مثبت اسید فولیک و اوتیسم را شکل می‌دهد.

اما اگر مصرف این ماده، بیشتر از 500 میکروگرم یا بنابر تحقیق دیگری، بیش از 800 میکروگرم در روز باشد، هبچ‌گونه مزیت اضافی برای محافظت در برابر اختلال طیف اتیسم نخواهد داشت.

پس فولیک اسید بیشتر چه خواهد شد؟ بنابر نتایج تحقیقات اگوروا (Egorova) و راقاون (Raghavan)، مقادیر بیشتری از اسید فولیک متابولیزه‌نشده در خون بند ناف در بدو تولد یا خون مادر می‌ماند.

این روزها مصرف مکمل اسید فولیک در زنان باردار یا آن‌هایی که در سنین باروری هستند، توصیه می‌شود، چون جلوی بروز نقص لوله عصبی در نوزادان را می‌گیرد.

محققان برای ارزیابی اثرات مکمل اسید فولیک در کاهش خطر ابتلا به اختلال طیف اوتیسم، متاآنالیزی روی ده مطالعه موجود در کتابخانه‌های PubMed، Embase و Cochrane، مربوط به کشورهای چین، ایالات متحده و اروپا انجام داده‌اند.

آن‌ها تأثیر مکمل اسید فولیک را قبل از بارداری و در اوایل دوره بارداری بررسی کرده‌اند. بر اساس یافته‌های این متاآنالیز، مصرف مکمل فولیک اسید در دو ماه اول بارداری، بیشترین ارتباط را با کاهش ریسک ابتلا به اختلال طیف اتیسم دارد.

مصرف مکمل در اوایل بارداری خیلی مهم است، چون در این دوره، سیستم عصبی مرکزی جنین رشد می‌کند. کمبود فولات (Folate) در این دوره ممکن است فرایند مذکور را با اختلال در کارایی متیلاسیون DNA مختل کند.

اگر به رابطه اسید فولیک و اوتیسم علاقه‌مند شده‌اید، حتما پیش از بارداری، یا طی ماه‌های اولیه بارداری، این مسئله را با پزشک خود در میان بگذارید.

به یاد داشته باشید که این دارو، ممکن است برای افراد مختلف، نتیجه متفاوتی رقم بزند. پس هرگز دارویی را خودسرانه مصرف نکرده، و حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.

 مطالعه بیشتر: آیا ارتباطی بین سونوگرافی بارداری و اوتیسم وجود دارد؟

جمع‌بندی

در این مقاله رسش درباره رابطه اسید فولیک و اوتیسم گفتیم. تحقیقات اخیر حاکی از آن هستند که احتمال ابتلای کودکان به اوتیسم، در مادرانی که اوایل دوره بارداری، مقدار مشخصی اسید فولیک مصرف می‌کنند، تا 43درصد کاهش می‌یابد.

اگر می‌خواهید درباره اتیسم و جنبه‌های تشخیصی و درمانی آن بیشتر بدانید، حتما بلاگ رسش را مطالعه کنید. در بلاگ مرکز توان‌بخشی رسش، ده‌ها مقاله به‌روز، با اطلاعات دقیق و علمی درباره اوتیسم و پیشگیری و درمان آن خواهید یافت.

 

منابع:

nutraingredients-asia.com

ncbi.nlm.nih.gov

academic.oup.com

link.springer.com


اشتراک

مطالب مشابه

تست و تشخیص اتیسم

تست و تشخیص اتیسم

پزشکان معمولاً در ابتدای کودکی ASD را تشخیص می دهند. اما ، از آنجا که علائم و شدت این اختلال بسیار متفاوت است و هنوز علت این اختلال کاملا کشف نشده است ، تشخیص اختلال طیف اتیسم اغلب می تواند دشوار باشد.

 5 تمرین ورزشی مهم برای کودکان مبتلا به اتیسم

5 تمرین ورزشی مهم برای کودکان مبتلا به اتیسم

ورزش نه تنها به كودكان مبتلا به اتیسم كمك می كند كه فعالیت بهتری در محیط داشته باشند ، بلكه به كاهش وزن نیز كمك می كنند و منجر به سلامتی كلی می شوند

7 نکته تخصصی برای زمانی که برای کودک شما تشخیص اتیسم داده شده است

7 نکته تخصصی برای زمانی که برای کودک شما تشخیص اتیسم داده شده است

تشخیص اتیسم برای فرزند شما می تواند یک اتفاق تغییر دهنده زندگی برای شما و کل خانواده باشد ، اما شما در این امر تنها نیستید. در اینجا نکاتی از مشاور آموزشی آدام سوفرین در مورد اینکه چه کاری باید انجام دهید وجود دارد .

چالش زندگی روزمره مبتلایان به اتیسم در دوران کرونا و Covid-19

چالش زندگی روزمره مبتلایان به اتیسم در دوران کرونا و Covid-19

در حال حاضر ، افراد مبتلا به اتیسم در اثر تغییراتی که شیوع کرونا ( COVID-19) ایجاد کرده است ، دچا ر چالش های فراوانی در زندگی روزمره شده اند.

اتیسم غیر کلامی

اتیسم غیر کلامی

برخی از افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است اصلاً صحبت نکنند. در حقیقت ، حدود 40 درصد کودکان مبتلا به ASD غیرکلامی هستند.برای آگاهی از این مشکل و چگونگی بهبود ارتباط ، به خواندن این متن ادامه دهید.

اتیسم با عملکرد بالا چیست ؟

اتیسم با عملکرد بالا چیست ؟

اوتیسم با عملکرد بالا یک تشخیص پزشکی رسمی نیست. این اصطلاح اغلب برای اشاره به افراد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم استفاده می شود که بدون کمک زیادی می خوانند ، می نویسند ، صحبت می کنند و مهارت های زندگی را مدیریت می کنند.

علائم اتیسم در نوجوانان چه هستند ؟

علائم اتیسم در نوجوانان چه هستند ؟

میخواهیم بررسی می کنیم علائم رایج اتیسم در نوجوانان چیست ، اینکه اگر شما یا کودک نوجوان خود مبتلا به اتیسم هستید ، چه کاری می توانید انجام دهید و اگر نگران هستید که اوتیسم زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد یا مختل کند ، چه کاری می توانید انجام دهید.

بیماری موتیسم یا لالی انتخابی

بیماری موتیسم یا لالی انتخابی

لالی انتخابی (mutism) یا سکوت پیشگی عمدتاً یك اختلال اضطراب در دوران كودكی است كه وقتی تشخیص داده می شود که كودك در بعضی از شرایط اصلا صحبت نمی كند اما در موقعیت های دیگر راحت صحبت می كند.

عوارض اتیسم

عوارض اتیسم

اختلال طیف اتیسم (ASD) می تواند مهارت های ارتباطی و اجتماعی شما را به درجات مختلف مختل کند. این عوارض بستگی به این دارد که اتیسم شما در چه قسمتی از طیف شدت قرار گرفته است.

قدرت حیوانات خانگی: حیوانات می توانند به اجتماعی شدن کودکان اتیسم کمک کنند

قدرت حیوانات خانگی: حیوانات می توانند به اجتماعی شدن کودکان اتیسم کمک کنند

محققان استرالیایی دریافته اند كه كودكان مبتلا به اتیسم برخلاف بازی با اسباب بازی ها هنگام بازی با حیوانات بیشتر اجتماعی می شوند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید